Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Βρεφικοί κωλικοί

Ως βρεφικούς κωλικούς χαρακτηρίζουμε τους παροξυσμικούς κοιλιακούς  πόνους εντερικής πιθανόν προέλευσης που παρατηρούνται σε βρέφη ηλικίας 15-20 ημερών μέχρι 3 μηνών, συνήθως τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.

Συμπτώματα

Το μωρό αρχίζει να κλαίει συνεχώς, έντονα, σπαρακτικά κι απαρηγόρητα. Γίνεται κατακόκκινο, η κοιλιά του συνήθως είναι πρησμένη και γεμάτη αέρια, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά κι έχει ψυχρά άκρα.

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία των κωλικών παραμένει άγνωστη κι ασαφής. Έχουν ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως η κατάποση αέρα κατά την σίτιση, η υπερβολική λήψη τροφής, η αίσθηση της πείνας αλλά κι άλλοι ακαθόριστοι λόγοι όπως το υπερβολικό άγχος των γονιών και η ιδιοσυγκρασία του βρέφους. Επίσης η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας μπορεί να συνδέεται με κωλικούς, εμετούς  κι αιμορραγικές κενώσεις.

Αντιμετώπιση των κωλικών

Η αντιμετώπιση των κωλικών είναι δύσκολη. Σε πρώτη φάση ο παιδίατρος πρέπει με την εξέταση ν’ αποκλείσει άλλα παθολογικά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στο βρέφος. Στη συνέχεια οι γονείς πρέπει να καθησυχάζονται ότι πρόκειται για μια καλοήθη συνηθισμένη κατάσταση και να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο  χωρίς άγχος και με υπομονή. Πρέπει να δίνονται οδηγίες για την σωστή σίτιση, περιλαμβάνοντας και την ερυγή(ρέψιμο) του βρέφους.
Ενέργειες που βοηθούν στην ανακούφιση του βρέφους είναι η τοποθέτησή του σε όρθια ή πρηνή θέση και η τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιακή χώρα. Άλλοι τρόποι χαλάρωσης του βρέφους όπως λίκνισμα, ήχοι χαμηλής έντασης (μουσική) μπορεί να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Επίσης μασάζ στην κοιλιακή χώρα του βρέφους μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή αερίων και ανακούφιση από τους κωλικούς.  
Μερικοί γονείς αναφέρουν μια βελτίωση, δίνοντας σταγόνες σιμεθικόνης (Infacolic).Η ουσία αυτή δεν απορροφάται από τον οργανισμό και δρα στο έντερο μειώνοντας την παραγωγή αερίων ως εκ τούτου είναι αρκετά ασφαλής.
Μια άλλη φαρμακευτική παρέμβαση για τους κωλικούς είναι η χρήση προβιοτικών με την μορφή σταγόνων(BioGaia).Επίσης υπάρχουν κάποια έτοιμα εκχυλίσματα βοτάνων που μπορούμε να χορηγήσουμε για την καταπολέμηση των κωλικών όπως (Kinterte ,Gripe Water)κτλ.
Βέβαια πιο αγνός και φυσικός τρόπος είναι να βράσουμε εμείς διάφορα κατευναστικά βότανα όπως χαμομήλι, τίλιο, μάραθο και να χορηγήσουμε στο βρέφος το ρόφημα.

Προοπτικές

Οι κωλικοί σπάνια επιμένουν μετά τον τρίτο μήνα της ζωής, αλλά ενώ δεν θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία, η ανησυχία που προκαλούν στο βρέφος και στους γονείς είναι μεγάλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου