Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οξεία βρογχιολίτιδα

Από βρογχιολίτιδα νοσούν συνήθως βρέφη 2 έως 18 μηνών, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Συχνές εκδηλώσεις βρογχιολίτιδας πρέπει να θεωρούνται κρίσεις ασθματικής βρογχίτιδας.
Το αίτιο της βρογχιολίτιδας είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και λιγότερο άλλοι ιοί. Στο περιβάλλον του παιδιού συνήθως υπάρχουν ενήλικες με συνάχι.
Τα συμπτώματα αρχίζουν με ρινική καταρροή, βήχα και σπανιότερα πυρετό και ανησυχία. Συγχρόνως το μωρό αρχίζει να έχει δυσκολία στην αναπνοή με εκπνευστικό συριγμό(βράσιμο).
Κατά την εξέταση ο γιατρός βρίσκει ακροαστικά ευρήματα.
Η θεραπεία της βρογχιολίτιδας είναι συμπτωματική. Πρέπει να χορηγούνται άφθονα υγρά και να καθαρίζεται η μύτη με φυσιολογικό ορό. Μπορεί να χρειαστεί οξυγόνο με υδρατμούς, βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και σε βαριές περιπτώσεις εισπνεόμενη αδρεναλίνη.
Τα γεύματα του βρέφους πρέπει να είναι μικρότερα και συχνότερα για να μην επιβαρύνεται το αναπνευστικό του.
Η βρογχιολίτιδα είναι ακίνδυνη ίωση, όμως κάποια βρέφη μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
Μωρά που είναι μικρότερα από 3 μηνών καθώς και μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν χρόνια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων, ή πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα και να την περάσουν βαρύτερα.
Τα μωρά που παρουσιάζουν έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, άπνοιες και χαμηλό κορεσμό οξυγόνου πρέπει να αντιμετωπίζονται ενδονοσοκομειακά.
Τα περισσότερα βρέφη αναρρώνουν σε μία εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου