Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία του παιδιού-συμβουλές.

Τα μωρά έχουν ένα έμφυτο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη φωνή και μια φυσική τάση να ακούν και να επικεντρώνονται όταν κάποιος μιλάει. Βασιζόμενοι στα παραπάνω μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας στην εξέλιξη της ομιλίας του.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μιλά;

Μιλάτε όσο πιο συχνά μπορείτε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να κάνετε μερικές από αυτές τις συζητήσεις μόνο ανάμεσα σε εσάς κι αυτό. Κοιτάξτε το, ενώ μιλάτε. Αφήστε το να δει το πρόσωπό σας, την έκφραση σας και τις χειρονομίες σας.
Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει τι εννοείτε με κινήσεις που ταιριάζουν με αυτό που λέτε( πχ όταν το ντύνεται περιγράψτε τι κάνετε, τώρα βάζουμε το παντελονάκι, τώρα φοράμε τα παπουτσάκια μας).
Αφήστε το παιδί σας να δει τι αισθάνεστε με τις εκφράσεις του προσώπου σας και παράλληλα εξηγείστε του με απλές φράσεις(πχ πείτε του πόσο καλό παιδί είναι και χαμογελάστε ή μαλώστε το για κάτι που κάνει έχοντας αυστηρή έκφραση).
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει συνολικά την επικοινωνία σας. Δεν έχει σημασία κατά πόσον αυτό κατανοεί ακριβώς τα λόγια σας ή όχι. Εάν μαγειρεύετε κάτι, βάλτε πιάτα στο τραπέζι και στη συνέχεια πείτε του "Ήρθε η ώρα του γεύματος τώρα". Θα καταλάβει ότι το γεύμα του είναι έτοιμο και θα έρθει στο καρεκλάκι του. Ίσως δεν καταλάβει τις λέξεις «ώρα του μεσημεριανού " σημασία έχει να καταλάβει το νόημα. Τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες των λέξεων μέσα από την κατανόηση τους.
Το παιδί σας μπορεί να μάθει νέες λέξεις και να τις χρησιμοποιεί σωστά, αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνει τις αφηρημένες έννοιες που περιγράφουν αυτές οι λέξεις. Δεν μπορεί να καταλάβει ίσως την έννοια της υπόσχεσης, για παράδειγμα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει  τη λέξη. Αν του προσφέρουμε πέντε λεπτά περισσότερο παιχνίδι, αν υποσχεθεί να έρθει κατευθείαν στο κρεβάτι μετά, θα πει σου δίνω υπόσχεση.  Ωστόσο, η λέξη δεν είναι παρά μια συμφωνία. Μετά από αυτά τα πέντε λεπτά, θέλει ακόμη πέντε. Δεν μπορεί να καταλάβει τη μομφή στη φωνή σας, καθώς λέτε, «αλλά μου υποσχέθηκες." Σιγά σιγά μέσα από την επανάληψη γίνεται η κατανόηση όλου του φάσματος της γλώσσας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να επικοινωνεί;

Βοηθήστε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι όλοι μιλούν γιατί υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία. Εάν μιλάτε με τον εαυτό σας χωρίς να περιμένετε για μια απάντηση, ή αν δεν κάνετε τον κόπο να απαντήσετε όταν κάποιος μιλά σε σας, είναι βέβαιο ότι το παιδί θα αισθανθεί ότι τα λόγια είναι απλά ήχοι χωρίς νόημα. Γι αυτό κάντε διάλογο, όχι μονόλογο.
Αν κάποιος μιλάει στην τηλεόραση προσπαθήστε με απλά λόγια να εξηγήσετε στο παιδί τι περίπου λέει.
Παίξτε διαφόρους ρόλους μαζί με το παιδί σας, η ομιλία κάθε παιδιού προάγεται σημαντικά μέσα από το παιχνίδι.
Μεγάλο ρόλο επίσης στην διαμόρφωση της ομιλίας έχουν και τα ακούσματα που έχει το κάθε παιδί. Φροντίστε από πολύ μικρή ηλικία να του διαβάζεται παραμύθια και να του διηγείστε απλές ιστορίες που θα μπορεί να κατανοεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου