Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σύνδρομο Reye

Παλιότερα η παιδική ασπιρίνη ήταν ένα από τα πιο κοινά φάρμακα που χορηγούσαμε σε παιδιά. Σήμερα δεν συνιστάται, λόγω του ότι μπορεί να προκαλέσει  σύνδρομο Reye.

Τι είναι το σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Reye είναι μια σοβαρή ασθένεια του ήπατος και του εγκεφάλου. Τα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν σωστά, πράγμα που οδηγεί σε καταστροφή του ήπατος. Η προκύπτουσα αύξηση της αμμωνίας στο αίμα βλάπτει τον εγκέφαλο.

Ποιος μπορεί να νοσήσει από σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12. Συνήθως ακολουθεί κάποια  ιογενή λοίμωξη, όπως γρίπη, λοίμωξη από αδενοϊό, ή ανεμοβλογιά.
Από τότε που η ασπιρίνη άρχισε να χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά, τα περιστατικά με σύνδρομο Reye μεταξύ του παιδικού πληθυσμού  άρχισαν να εξαφανίζονται. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι σύνδρομο Reye προκαλείται από τη χρήση της ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας εμπύρετης νόσου στα παιδιά. Ωστόσο, έγινε επίσης λιγότερο συχνό σε χώρες όπου η παιδική ασπιρίνη ήταν ακόμα σε χρήση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αιτία μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύουμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Reye;

Αρχικά  το παιδί νοσεί από μια ιογενή ασθένεια π.χ. γρίπη, λοίμωξη από αδενοϊό, ή ανεμοβλογιά. Τότε, ξαφνικά κι ενώ η ίωση βρίσκεται σε φάση αποδρομής ( 5 έως 7 ημέρες από την έναρξη της ασθένειας), ξεκινά εμετούς κάθε μία ή δύο ώρες, και μπορεί αυτό να διαρκέσει για μια ημέρα ή δύο.
Το παιδί μπορεί να είναι ευερέθιστο, ή ληθαργικό, ή ακόμη και να έχει παραλήρημα και σπασμούς. Τέλος μπορεί να πέσει σε κώμα και να επέλθει θάνατος
Οι πιο πολλές επιπλοκές του συνδρόμου Reye συμβαίνουν το πρώτο με δεύτερο εικοσιτετράωρο από την έναρξη του εμετού. Πολλά παιδιά αναρρώνουν πλήρως, άλλα πάλι όχι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Reye;

Η διάγνωση βασίζεται στην υποψία και την χαρακτηριστική κλινική του πορεία. Μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αίματος κι εγκεφαλονωτιαίου υγρού και μερικές φορές χρειάζεται να γίνει βιοψία ήπατος για να μπει η διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται σύνδρομο Reye;

Στα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Reye γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, συχνά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική κι αποσκοπεί στην προστασία του εγκεφάλου από ανεπανόρθωτες βλάβες, μειώνοντας το οίδημα κι αντιστρέφοντας τις μεταβολικές διαταραχές. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών από τους πνεύμονες, και η καρδιακή ανακοπή.
 Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης ενδοφλεβίως μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη του συνδρόμου. 

Πώς μπορεί το σύνδρομο Reye να προληφθεί;

Αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση ασπιρίνης σε παιδιά μπορεί να ελαττώσουμε τη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Reye κυρίως στα παιδιά που νοσούν από αδενοϊούς, γρίπη, ή ανεμοβλογιά. Στα παιδιά με εμπύρετη νόσο ΔΕΝ θα πρέπει ποτέ να χορηγείται ασπιρίνη σαν αντιπυρετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου