Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Gilles de la Tourette σύνδρομο

Το σύνδρομο Tourette έχει πάρει  το όνομά του από τον Georges Gilles de la Tourette που πρώτος περιέγραψε την κατάσταση αυτή το 1885. Τικ (δηλαδή ακούσιες μη ρυθμικές κινήσεις) είναι το σήμα κατατεθέν της ασθένειας.
Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και τα ΗΕΓ δείχνουν διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών με Tourette από τις αντίστοιχες εξετάσεις φυσιολογικών παιδιών.

Ποιος θα πάθει το σύνδρομο Tourette;

Από σύνδρομο Gilles de la Tourette πάσχει  περίπου ένας στους 2.000 ανθρώπους. Είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνό στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, και συνήθως ξεκινά πριν την ηλικία των επτά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette;

Τα τικ είναι το κλασικό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Σε πολλά παιδιά, αυτά είναι τόσο ήπια ώστε δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Σε άλλες περιπτώσεις, τα τικ είναι σοβαρά και ενοχλητικά.
Τα κινητικά τικ είναι τα πρώτα συμπτώματα των περισσότερων ανθρώπων. Αυτά μπορεί να είναι απλά ξαφνικές, ακούσιες κινήσεις, όπως ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων , μορφασμοί του προσώπου, γλείψιμο χειλιών, ή σφίξιμο της γροθιάς. Μπορεί επίσης να είναι πιο πολύπλοκα, όπως το μάσημα ενός ρούχου ή των μαλλιών, πηδήματα, ή παλαμάκια. Οι κινήσεις αυτές είναι εκτός του ελέγχου του παιδιού - αν και συχνά ακολουθούνται από μια συμπληρωματική εκούσια κίνηση σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το τικ.
Φωνητικά τικ, επίσης εκτός του ελέγχου του παιδιού, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου Tourette. Ρουθούνισμα, κινήσεις εκκαθάρισης του λαιμού, σφύριγμα, πλατάγιασμα της γλώσσας είναι επίσης ηχητικά φωνητικά τικ. Η κοπρολαλία,  η ακούσια εκστόμιση αισχρών λέξεων και βρισιών, είναι ένα σύνθετο φωνητικό τικ, το οποίο είναι και το πιο γνωστό σύμπτωμα του συνδρόμου Tourette. Ηχολαλία (ο καταναγκασμός να επαναλάβουν τις λέξεις που ακούγονται) και η παλιλαλία (ο καταναγκασμός να επαναλάβουν τα λόγια τους) μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα Tourette.
Η σωματική άσκηση, η έντονη συγκέντρωση και η κατάσταση του ύπνου, καταστέλλουν  τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette.
Το συναισθηματικό στρες, από την άλλη πλευρά, χειροτερεύει τα συμπτώματα.
Τα παιδιά με Tourette έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να πάσχουν ταυτόχρονα κι από άλλα ψυχικά νοσήματα, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική  διαταραχή.

Είναι το σύνδρομο Tourette μεταδοτικό;

Το σύνδρομο Tourette μπορεί να προκληθεί από ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Lyme ή ο στρεπτόκοκκος.
 PANDA (Παιδιατρική Αυτοάνοση Νευροψυχιατρική Διαταραχή) είναι το όνομα που δίνεται, όταν τα αντισώματα από κάποιες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις προκαλούν τα συμπτώματα.

Πόσο διαρκεί το σύνδρομο Tourette;

Συνήθως το Tourette είναι μια δια βίου κατάσταση. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τους με την πάροδο του χρόνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Tourette;

Συχνά υποψίες για νόσηση από  συνδρόμου Tourette μπαίνουν  με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Μερικές φορές οι τομογραφίες του εγκεφάλου, ΗΕΓ, ή τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή χρησιμοποιούνται για να αποσαφηνιστεί η διάγνωση.
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια πρόσφατης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης ή η νόσος του Lyme, πρέπει να γίνονται ειδικές εξετάσεις για την διάγνωσή τους, επειδή ειδική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Tourette;

Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων έχουν μεγάλη επιτυχία στον έλεγχο των συμπτωμάτων του Tourette. Χρησιμοποιούμε θεραπευτική αγωγή μόνο όταν το σύνδρομο Tourette είναι πολύ ενοχλητικό και παρεμβαίνει πολύ στην καθημερινή ζωή.
Αν διαγνώσουμε στρεπτόκοκκο ή νόσο του Lyme, πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως θεραπευτικά.
Άλλες μορφές ψυχολογικής υποστήριξης μπορεί επίσης να είναι σημαντικές για το παιδί με Tourette.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου