Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πρόληψη και θεραπεία αφυδάτωσης

Ένα παιδί που κάνει εμετούς και διάρροια και δεν αναπληρώνει τις απώλειες υγρών που έχει ο οργανισμός του κινδυνεύει από αφυδάτωση. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να προβλέψουμε μετά από πόσους εμετούς ή διάρροιες θα προκληθεί αφυδάτωση.
Εξαρτάται από το βάρος του παιδιού, την ηλικία, τον πυρετό, την ποσότητα και την συχνότητα του εμετού και της διάρροιας κι από το πόσο σωστά αναπληρώνονται τα υγρά που χάνει.
Τα σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης είναι νωθρότητα (αδυναμία), ξηρή γλώσσα και στόμα που κολλάει χωρίς σάλιο, απουσία ή μείωση των δακρύων κατά το κλάμα,  βαθουλωμένα μάτια, ξερό, ρυτιδωμένο δέρμα και απουσία ούρησης περισσότερο από 8 έως 10 ώρες.
Τα βρέφη μπορεί να έχουν εισολκή της πηγής ειδικά εάν το μωρό είναι σε όρθια θέση  (βαθουλωμένο το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού), ασθενικό κλάμα κι αδυναμία ή άρνηση λήψης τροφής.
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης στο παιδί σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Σημάδια ήπιας αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρά χείλη με ύπαρξη όμως σάλιου μέσα στο στόμα, γκρινιάρικη συμπεριφορά, αλλά το παιδί  πρέπει να είναι σε θέση να συζητήσει και να παίξει. Επίσης το παιδί δεν ουρεί συχνά και βγάζει μικρότερες ποσότητες ούρων. Μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ούρηση, όταν το παιδί έχει συγχρόνως και διάρροια.
Τα παιδιά που είναι ήπια αφυδατωμένα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να τους χορηγούνται υγρά από το στόμα.
Μετά κάθε εμετό αφήνουμε λίγη ώρα να ηρεμήσει το στομάχι και χορηγούμε σιγά σιγά μικρές ποσότητες ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων(π.χ.Almora).
Αν δεν διαθέτουμε ένα έτοιμο ηλεκτρολυτικό διάλυμα από το φαρμακείο μπορούμε να χορηγήσουμε στο παιδί κουταλάκι κουταλάκι κάποιο αναψυκτικό αφού πρώτα το έχουμε ανακινήσει καλά ώστε να φύγει το αέριο.
Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο διάλυμα ηλεκτρολυτών ως εξής:
Σε ένα λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε 8 κουταλάκια ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλάτι, βάζουμε το διάλυμα στο ψυγείο και μόλις γίνει δροσερό το χορηγούμε στο παιδί με ρυθμό 1-2 κουταλάκια κάθε δέκα λεπτά.
Αν οι εμετοί συνεχίζονται και δεν είναι δυνατή η χορήγηση υγρών από το στόμα, η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται με παρεντερική χορήγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου