Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Tips και μυστικά για έναν σωστό ύπνο

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος οργανισμός του. Όμως πολλές φορές η διαδικασία του ύπνου γίνεται μια βασανιστική καθημερινότητα για τους γονείς. Οι παρακάτω συμβουλές ίσως βοηθήσουν τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα και τους γονείς ν’απαλλαγούν από τον «εφιάλτη» του ανήσυχου παιδικού ύπνου!
  1. Το σταθερό ωράριο είναι πολύ σημαντικό για την έλευση του ύπνου. Βάλτε καθημερινά το παιδί στο κρεβάτι την ίδια ώρα.
  2. Δημιουργείστε κατάλληλο περιβάλλον για χαλάρωση(ησυχία, καλός  αερισμός του χώρου, σωστή θερμοκρασία, κατάλληλο στρώμα)
  3. Μην το αφήνεται να έχει έντονη σωματική δραστηριότητα για μισή ώρα πριν τον ύπνο. Ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να περάσει από την εγρήγορση στην χαλάρωση.
  4. Ακολουθείστε κάθε βράδυ την ίδια ιεροτελεστία πριν πέσει για ύπνο(τουαλέτα, πλύσιμο δοντιών, μπάνιο).
  5. Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ,χαμηλώστε τον φωτισμό και βοηθείστε το παιδί να χαλαρώσει διαβάζοντας του ένα παραμύθι.
  6. Παραμείνετε κοντά του αν είναι ανήσυχο μέχρι ν’ αποκοιμηθεί.
  7. Το επόμενο πρωί πείτε του μπράβο που κοιμήθηκε μόνο του.
Αν τώρα κατά την διάρκεια της νύχτας ξυπνήσει με κλάματα, πηγαίνετε κοντά του και καθησυχάστε το. Αν έρθει στο κρεβάτι σας γυρίστε το αμέσως ,χωρίς υποχώρηση στο δωμάτιο του. Αν συνεχίσει να κλαίει παραμείνετε κοντά του μέχρι να ηρεμήσει και μετά απομακρυνθείτε. Πολλές  φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να διδάξουμε στο παιδί ότι όταν λέμε «ώρα για ύπνο»,το εννοούμε και δεν διαπραγματευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου