Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Περιποίηση του ομφάλιου λώρου στα νεογέννητα

Λίγα λεπτά μετά την γέννηση ο ομφάλιος λώρος κόβεται 1,5  εκατοστά περίπου από την κοιλιά του μωρού και δένεται. Το ομφαλικό κολόβωμα στην αρχή έχει λευκωπό χρώμα και σε διάστημα 7-10 ημερών ξεραίνεται, σκουραίνει(καφετί χρώμα) κι αποπίπτει.
Μέχρι να πέσει ο αφαλός και μερικές μέρες μετά χρειάζεται περιποίηση για ν’ αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις. Επιβάλλεται ο καθαρισμός του με καθαρό οινόπνευμα σε κάθε αλλαγή της πάνας. Την διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να πέσει ο αφαλός και 4-5 μέρες μετά μέχρι να επουλωθεί καλά η περιοχή. Καλό είναι το ομφαλικό κολόβωμα μέχρι ν’ αποκολληθεί να διατηρείται στεγνό και να μην καλύπτεται από την πάνα. Μικρές σταγόνες αίματος είναι φυσιολογικό να παρατηρηθούν κατά την αποκόλληση.
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε άλλο έκκριμα, άσχημη οσμή ή ερεθισμό στο δέρμα γύρω από τον ομφαλό επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας.
Μπορεί να έχει δημιουργηθεί ομφαλίτιδα, μια μικροβιακή λοίμωξη που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Πολλές φορές δημιουργούνται στον αφαλό κάποια κόκκινα δύσμορφα οζίδια που ονομάζονται κοκκιώματα. Η αντιμετώπιση τους είναι καυτηριασμός με νιτρικό άργυρο.
Σε περίπτωση που όταν κλαίει το μωρό πετάγεται έξω ο αφαλός του πιθανόν να έχει ομφαλοκήλη. Η ομφαλοκήλη είναι μια συχνή κατάσταση και οφείλεται σε ένα μικρό άνοιγμα που έχει σχηματιστεί στους μύες της κοιλιάς του μωρού και που επιτρέπει στους ιστούς να προεξέχουν κάθε φορά που ασκείται κάποια πίεση μέσα από την κοιλιά, όταν π.χ. το παιδί βήχει. Συνήθως η ομφαλοκήλη διορθώνεται μόνη της μετά τον πρώτο χρόνο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να γίνεται χειρουργική διόρθρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου