Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Νόσος Kawasaki

Η νόσος Kawasaki είναι μια αγγειίτιδα αγνώστου αιτιολογίας που παρατηρείται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών.Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της.

Συμπτώματα

Το παιδί εμφανίζει ξαφνικά υψηλό πυρετό έως 40° C,ευερεθιστότητα, διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων, επιπεφυκίτιδα, στοματίτιδα, χειλίτιδα, ερύθημα και οίδημα των παλαμών και των πελμάτων, εξάνθημα στον κορμό, άσηπτη πυουρία, διάρροια και ηπατική δυσλειτουργία. Η οξεία αυτή φάση της νόσου διαρκεί από 1-10 ημέρες.
Εν συνεχεία από την 11-20η μέρα της νόσου, στην υποξεία δηλαδή φάση, ο πυρετός και το εξάνθημα υποχωρούν και συμβαίνει η χαρακτηριστική απολέπιση στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Συνοδά συμπτώματα ή ευρήματα ενδέχεται να είναι η καρδίτιδα, η εμφάνιση ανευρυσμάτων στα αγγεία, οι  αρθραλγίες, η άσηπτη μηνιγγίτιδα.

Εργαστηριακά ευρήματα

Στη νόσο Kawasaki παρατηρείται λευκοκυττάρωση, αύξηση της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών και αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα.

Επιπλοκές

Η νόσος Kawasaki μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κι αντιμετώπιση.
Η υπερηχογραφική και ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση είναι απαραίτητες σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής του μυοκαρδίου και του τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων και στην πρόληψη των θρομβώσεων, με την χορήγηση ασπιρίνης και ενδοφλεβίως γ-σφαιρίνης.Οι μελέτες απέδειξαν ότι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση (μέσα στις πρώτες δέκα μέρες) μειώνει τις πιθανότητες για επιπλοκές.

Πρόγνωση

Η ανάρρωση είναι συνήθως πλήρης σε παιδιά χωρίς προσβολή των στεφανιαίων αρτηριών. Η ήπια διάταση των στεφανιαίων αγγείων υποχωρεί σε διάστημα μερικών μηνών.Οι ασθενείς όμως με προσβολή των στεφανιαίων (ανευρύσματα) βρίσκονται σε κίνδυνο για θρόμβωση των αγγείων αυτών κι έμφραγμα μυοκαρδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου