Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Εισρόφηση ξένου σώματος

Λέγοντας εισρόφηση ξένου σώματος εννοούμε, την είσοδο ενός μικρού αντικειμένου στην τραχεία ή στους βρόγχους. Η εισρόφηση ξένου σώματος αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από ατύχημα στα παιδιά μικρότερα των 4 ετών και μπορεί σε σημαντικό βαθμό να προληφθεί με την κατάλληλη ενημέρωση των γονέων αλλά και την ευαισθητοποίηση των γιατρών ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση κι αφαίρεση του ξένου σώματος με βρογχοσκόπηση.
Η εισρόφηση ξένου σώματος μπορεί άμεσα ν’ απειλήσει την ζωή του παιδιού προκαλώντας απόφραξη των αναπνευστικών οδών και θάνατο ή αν δεν είναι πλήρης η απόφραξη να προκαλέσει αλλεπάλληλες λοιμώξεις (υποτροπιάζουσες πνευμονίες). Αν το ξένο σώμα δεν αφαιρεθεί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετακίνησης του μέσα στους βρόγχους και της πρόκλησης ασφυξίας.

Οδηγίες για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της εισρόφηση ξένου σώματος:

1)Μην δίνεται στα παιδιά κάτω των 4 ετών ξηρούς καρπούς, κομμάτια μήλου, καρότου, ρόγες σταφυλιών κι άλλες σκληρές τροφές.
2)Μην επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε ενώ περπατούν, τρέχουν ή παίζουν. Διδάξτε τα από μικρά να συγκεντρώνονται την ώρα του φαγητού και να μην μιλούν και γελούν όταν μασάνε.
3)Τα μικροαντικείμενα και τα παιχνίδια που περιέχουν μικρά κομμάτια πρέπει ν’ απομακρύνονται από το χώρο που βρίσκονται τα παιδιά.
4)Τα παιδιά να αποθαρρύνονται να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα. Αυτό ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί εισρόφηση μπορεί να συμβεί κι από απροσεξία.
5)Αν υπάρχει υποψία εισρόφησης το παιδί να μεταφέρεται άμεσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για έλεγχο.
6)Η εκπαίδευση όλων στην αντιμετώπιση του πνιγμού από ξένο σώμα με διάφορους χειρισμούς είναι πολύ σημαντικό για την προσφορά πρώτων βοηθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου