Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οδοντιατρικές Συμβουλές

Τα πρώτα δόντια του παιδιού ονομάζονται νεογιλά και είναι 20,αυτά αργότερα αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια. Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του 5ου και του 9ου μήνα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν το παιδί σας είναι 9 μηνών και δεν έχει εμφανίσει το πρώτο του δόντι.  Πριν από την ηλικία των 13 μηνών, δεν υπάρχει λόγος να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Σπάνια μερικά μωρά γεννιούνται με δόντια!

Τις περισσότερες φορές η περίοδος της οδοντοφυΐας είναι επώδυνη για το μωρό. Το παιδί γίνεται οξύθυμο, γκρινιάρικο και συχνά παρουσιάζει χαμηλό πυρετό και ήπια  διάρροια.

Για την ανακούφιση του παιδιού σας από τον πόνο χρησιμοποιήστε ένα κρίκο για τα δόντια.  Βάλτε τον στο ψυγείο και δώστε του να το μασήσει. Μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο και τον πυρετό, δίνοντας ακεταμινοφαίνη (sir Depon). Υπάρχουν ειδικά τζελ για μασάζ των ούλων που μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά το μωρό.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Τα δόντια των παιδιών μας είναι πολύτιμα.  Είναι σημαντικό να τους διδάξουμε νωρίς πως να τα βουρτσίζουν, έτσι ώστε να τα  προστατέψουν από την τερηδόνα.

Η στοματική υγιεινή ξεκινά στο μωρό, μόλις βγάλει το πρώτο του δόντι. Τα νεογιλά δόντια είναι μικροσκοπικά και άσπρα, μπορεί όμως, αν δεν τα φροντίζουμε να εμφανίσουν φθορές. Μόλις εμφανιστούν τα δόντια, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τον καθαρισμό των δοντιών του παιδιού σας με μια γάζα βρεγμένη με φυσιολογικό ορό.

Ενός με δύο χρονών είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί την εκμάθηση της στοματικής υγιεινής.  Σε αυτή την ηλικία που το παιδί αρχίζει να μιμείται, αγοράστε του μια παιδική οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια μαζί. Βλέποντας σας το παιδί θα αρχίσει να σας αντιγράφει και να μυείται στην διαδικασία της στοματικής υγιεινής. Δείτε το σαν παιχνίδι.

Από την ηλικία των 2 ετών διδάξτε στο παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του με οδοντόκρεμα.
Από 6 χρονών το παιδί έχει την δεξιότητα και τις κινητικές ικανότητες που του επιτρέπουν να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του σωστά. Από 6 ετών λοιπόν, το παιδί πρέπει να αρχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.  Μετά την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων δοντιών είναι επιτακτική η ανάγκη τα παιδιά να ασχοληθούν με τα νέα δόντια τους, διότι θα τα έχουν μια ζωή. Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να γίνει μια συνήθεια που το παιδί θα ενσωματώσει στις καθημερινές του ιεροτελεστίες. 

Να είστε προσεκτικοί με τα ακόλουθα:
  • Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσα είναι κατάλληλη και ότι το παιδί σας κάνει πάντα τις σωστές κινήσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζει τα δόντια του αρκετές φορές την μέρα και για αρκετή ώρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχνά τα δόντια  στο πίσω μέρος της γνάθου.
  • Εφαρμόστε επιπρόσθετα στοματικές πλύσεις.
Συνήθειες για καλή στοματική υγεία
Για να διατηρήσουν γερά τα δόντια τους σ’ όλη τη ζωή τους, τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν αυτές τις 10 συμβουλές:
  1. Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα: πρωί και βράδυ μετά από κάθε γεύμα.
  2. Το βούρτσισμα να διαρκεί τουλάχιστον για 3 λεπτά.
  3. Να καταναλώνουν με μέτρο τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης.
  4. Να αποφεύγουν τα σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  5. Να ξεπλένουν το στόμα με νερό μετά από ένα σνακ ή ένα γλυκό ποτό μεταξύ των γευμάτων.
  6. Να μασούν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για ν’αυξάνεται η παραγωγή σάλιου.
  7. Να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.
  8. Να γίνεται αλλαγή της οδοντόβουρτσας, μόλις αρχίσει να φθείρεται.
  9. Να χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα φθορίου.
  10. Να επισκέπτονται κάθε έξι μήνες τον οδοντίατρο.
Τα γλυκά τρόφιμα συμβάλουν στη φθορά των δοντιών. Τα τρόφιμα που  κολλάνε στα δόντια ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Είναι εύκολο να ταξινομήσουμε τα τρόφιμα σύμφωνα με την επικινδυνότητα τους για τα δόντια των παιδιών.

Τροφές επικίνδυνες για τα δόντια

Πολύ επικίνδυνα τρόφιμα για τα δόντια  είναι τα αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα γλειφιτζούρια.
Επικίνδυνα τρόφιμα για τα δόντια  είναι τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα παγωτά, οι σκληρές καραμέλες, οι χυμοί φρούτων, τα πολύ γλυκά φρούτα, όπως τα σταφύλια,  τα ζαχαρούχα δημητριακά και γενικά όλα τα είδη ζαχαροπλαστικής. Επίσης το ψωμί, το βούτυρο, τα πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν κι όλα τα είδη περιπτέρου.

Τροφές ωφέλιμες για τα δόντια

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας του στόματος. Το γάλα (χωρίς ζάχαρη), τσάι (χωρίς ζάχαρη), το νερό, τυρί, κρέας, ψάρι, ζαμπόν, γενικά τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι επικίνδυνα για τα δόντια.  Το νερό βοηθά στο να ξεπλένεται το στόμα από τα σάκχαρα που εναποτίθεται στην πλάκα.

Τρόφιμα που περιέχουν ανόργανα άλατα, όπως φθόριο και ασβέστιο είναι ωφέλιμα για τα δόντια.  Ισχυρoποιούν το σμάλτο και βοηθούν τα δόντια να αντιμετωπίσουν την επίθεση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου