Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η διατροφή του μωρού στον πρώτο χρόνο της ζωής του

Για τη διατροφή του παιδιού τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής του πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα οι οδηγίες του παιδιάτρου, γιατί στο διάστημα αυτό η αύξηση του σώματος του βρέφους γίνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ παράλληλα ωριμάζουν πολύτιμα όργανα, όπως ο εγκέφαλος.

Τους πρώτους έξι μήνες το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Το μητρικό γάλα είναι η ιδεώδης τροφή για το μωρό τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 5-6 μηνών.

Στην περίπτωση που ο θηλασμός δεν είναι εφικτός χορηγείται κονιοποιημένο γάλα αγελάδας ειδικά παρασκευασμένο για τις ανάγκες του βρέφους. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δοθεί σαν συμπλήρωμα αποστειρωμένο νερό ή χαμομήλι μία ώρα πριν ή μετά το γεύμα.

Στο δεύτερο εξάμηνο το γάλα παύει να είναι η αποκλειστική τροφή του μωρού, παραμένει όμως μία από τις κυριότερες πηγές θερμιδικής πρόσληψης.

Μετά τον πέμπτο μήνα το βρέφος πρέπει να λαμβάνει καθημερινά περίπου μισό λίτρο γάλα το εικοσιτετράωρο. Οι στερεές τροφές προστίθενται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, όταν δηλαδή το μωρό στηρίζει άνετα το κεφάλι του, κάθεται με υποστήριξη, αναγνωρίζει το κουταλάκι του και δείχνει προτίμηση για ορισμένες γεύσεις.

Πιο πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, άσθμα, διάρροια.

Κάθε καινούργια τροφή για το μωρό πρέπει να δίνεται ξεχωριστά (να απέχει τουλάχιστον μια εβδομάδα από άλλη καινούργια τροφή) και σταδιακά (λίγο-λίγο).

Η σειρά που πρέπει να εισάγονται οι τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού είναι η παρακάτω:
Αφού το μωρό συμπληρώσει τον 5ο μήνα δίνεται η κρέμα ριζάλευρο-βανίλια και η φρουτόκρεμα.
  • Τον 6ο μήνα δίνεται η κρέμα σιτάλευρου και δημητριακών (farin-lactee).
  • Τον 7ο μήνα οι χορτόσουπες κι αργότερα οι κρεατόσουπες.
  • Τον 8ο μήνα ο κρόκος του αβγού.
  • Τον 11ο μήνα το ψάρι και με τη συμπλήρωση του ενός έτους το λεύκωμα του αυγού (ασπράδι).
Κατά το δεύτερο εξάμηνο που χορηγούνται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες πρέπει να δίνεται απαραίτητα στο βρέφος νερό.

Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα είναι:
  1. Πριν ασχοληθεί με την Παρασκευή της τροφής του παιδιού πρέπει να πλένει καλά τα χέρια της με σαπούνι και οινόπνευμα.
  2. Τα σκεύη του φαγητού να είναι ολοκάθαρα και τους πρώτους μήνες αποστειρωμένα.
  3. Το παιδί πρέπει να τρώει τακτικές ώρες και να μην πιέζεται να φάει περισσότερο απ όσο θέλει. Η ώρα του φαγητού να είναι ήρεμη χωρίς απειλές προκειμένου να φάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου