Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σωστή διατροφή η βάση για την καλή υγεία του παιδιού

Οι µητέρες στην προσπάθειά τους να προσφέρουν ότι καλύτερο στα παιδιά τους τα "µπουκώνουν" συνεχώς µε φαγητά και γλυκά ή τους επιτρέπουν να καταναλώνουν τροφές από φαστ φουντ και διάφορα σνακ. Μ αυτό τον τρόπο οι γονείς άθελά τους βλάπτουν την υγεία των παιδιών τους.

Ας ακολουθήσουµε λοιπόν τις παρακάτω 10 εντολές, για παιδιά όχι παχύσαρκα αλλά υγιή κι ευτυχισμένα:
  1. Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει µαλώνοντάς το. Αν έχει φυσιολογικό βάρος για την ηλικία του, το παιδί τρώει από µόνο του όσο ακριβώς χρειάζεται για να µεγαλώσει. Αν αντίθετα το παιδί σας είναι υπέρβαρο, πρέπει να µειώσετε σταδιακά την ποσότητα του φαγητού χωρίς να στερηθεί τις απαραίτητες τροφές για την ανάπτυξή του, πάντα υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.
  2. Μην αγοράζετε στα παιδιά γαριδάκια, πατατάκια, καραµέλες, µπισκότα, τσίχλες, κρουασάν και σοκολάτες. Αυτά τα τρόφιµα παχαίνουν χωρίς να προσφέρουν χρήσιµα συστατικά για τον οργανισµό. Αν τα παιδιά πεινάνε ανάµεσα στα γεύµατα, µπορείτε να τους προσφέρετε φρούτα, καρότα, αγγούρι ή γιαούρτι.
  3. Μην χρησιμοποιείτε ζάχαρη. Αν τους αρέσουν οι γλυκιές γεύσεις προτιµήστε το µέλι.
  4. Μαγειρέψτε υγιεινά. Αποφύγετε δηλαδή τα λιπαρά, τα τσιγαριστά στο τηγάνι, τις σάλτσες, τα πικάντικα και τα πολύ αλατισµένα φαγητά. Προτιµήστε το µαγείρεµα στον ατµό για να µη χάνουν, οι τροφές τα θρεπτικά συστατικά τους. Μαγειρέψτε τα λαχανικά µε τη φλούδα τους για να διατηρούνται όλες οι βιταµίνες αναλλοίωτες.
  5. Κατάλληλο κρέας για τα παιδιά είναι το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Αφαιρέστε καλά τις ίνες, τα λίπη, τις πέτσες και τα νεύρα. Το άσπρο ψάρι είναι υγιεινή τροφή και περιέχει πολλές βιταµίνες. Απαιτεί µεγάλη προσοχή στο καθάρισµα. Μάθετε επίσης το παιδί να τρώει όσπρια. Προτιµήστε φρέσκα και όχι κατεψυγµένα προϊόντα.
  6. Πλύνατε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωσή τους από τα παιδιά. Τα αυγά πρέπει να βράζονται περίπου έξι λεπτά. Τα φαγητά που αποψύχονται πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα.
  7. Να προσέχετε τον συνδυασµό των τρoφών που δίνεται στα παιδιά. Το κρέας π.χ. µπορεί να συνοδευτεί από λαχανικά ή ρύζι και όχι µε πατάτες ή µε μακαρόνια.
  8. Να επιµένετε στη λήψη πολλών υγρών από το παιδί. Τα παιδιά µπορούν να πίνουν άφθονο νερό, γάλα, χυµούς φρούτων ή λαχανικών. Να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού, κακάο, coca-cola κι ανθρακούχων ποτών (αναψυκτικά).
  9. Μέχρι τα τρία του χρόνια απαγορεύεται να δίνουµε στο παιδί σκληρές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, µη πολτοποιηµένα φρούτα, σοκολάτες που περιέχουν ολόκληρα αµύγδαλα ή φουντούκια, γιατί µπορεί να σταθούν στο λαιµό ή να πάνε στον πνεύµονα του παιδιού και να το πνίξουν.
  10. Μέχρι το παιδί να γίνει 4 ετών να αποφεύγετε τα καρυκεύµατα, τα µπαχαρικά, τις κατεργασµένες τροφές όπως το σαλάµι, το ζαµπόν και τις τροφές που περιέχουν συντηρητικά, Κοιτάτε πάντα τα συντηρητικά π.χ. E10l, Ε230. Ζητείστε από τον παιδίατρό σας την λίστα µε τις χρωστικές και συντηρητικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιµα και αποφύγετε τα προϊόντα µε ουσίες που καταχωρούνται στις ύποπτες ή δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.
Τέλος η καλύτερη συμβουλή είναι να δώσετε εσείς οι γονείς το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας εφαρμόζοντας οι ίδιοι τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου