Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νεογέννητο στο σπίτι - μαμάδες μην πελαγώνετε!

Πάντοτε οι πρώτες μέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, βρίσκουν τους γονείς πολύ ευτυχισμένους αλλά συνάμα και πολύ αγχωμένους. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Με αγάπη, υπομονή και αρκετή κούραση θα περάσει το αρχικό άγχος και θα σας αφήσει να χαρείτε τις πρώτες μέρες με το μωράκι σας. Ελπίζω οι παρακάτω συμβουλές να καλύψουν μερικά από τα ερωτήματά σας.
  1. Καλύτερο για το μωρό μου είναι να θηλάσει ή να πιει ξένο γάλα; Ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος τόσο για την υγεία και την σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού όσο και για τα οφέλη που αποκομίζει η μητέρα.
    Ωστόσο αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν σας επιτρέπει να θηλάσετε, ο παιδίατρος θα σας συστήσει το γάλα που ταιριάζει στο δικό σας μωρό και τον τρόπο που θα του το χορηγήσετε.
  2. Κάθε πότε πρέπει να τρώει το μωρό; Ένα μωρό που θηλάζει έχει ελεύθερο ωράριο στο θηλασμό, δηλαδή όποτε αναζητήσει το στήθος. Καλό είναι να μην αφήνετε το μωρό περισσότερο από δέκα λεπτά σε κάθε μαστό για να μην δημιουργηθούν ραγάδες στη θηλή.
    Ένα μωρό που τρέφεται με μπιμπερό συνήθως τρώει κάθε τρεις ώρες την ημέρα και κάθε τρεις με τέσσερις ώρες τη νύχτα.
  3. Το νεογέννητο χρειάζεται να πίνει νερό; Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν χρειάζονται συμπλήρωμα υγρών ενώ τα μικρά που τρέφονται με τροποποιημένο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας μπορεί να χρειαστεί να πιούν νερό ή ροφήματα (π.χ. χαμομήλι) κατά τους θερινούς μήνες, όταν κάνει πολύ ζέστη.
  4. Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό μου; Περίπου την 10η με 15η ημέρα τα νεογέννητα ανακτούν το βάρος γέννησης. Από κει και πέρα παίρνουν γύρω στα 200 γρ. την εβδομάδα.
  5. Πόσες ώρες κοιμούνται τα νεογέννητα; Στην αρχή τα μικρά κοιμούνται πολλές ώρες και ξυπνούν μόνον όταν πεινάσουν.
    Όσο όμως μεγαλώνουν, τα μεσοδιαστήματα που παραμένουν ξύπνια μεταξύ των γευμάτων γίνονται μεγαλύτερης διάρκειας.
  6. Πώς πρέπει να κοιμάται ένα νεογέννητο; Πρέπει να το κοιμίζετε στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφαλάκι στο πλάι και ποτέ μπρούμυτα. Πάντα σε σκληρό στρώμα και χωρίς μαξιλάρι.
  7. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι; Τον χειμώνα η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 24 βαθμούς Κελσίου ενώ το καλοκαίρι μεταξύ 26 και 30.
  8. Επιτρέπεται ο κλιματισμός στο δωμάτιό του; Μπορείτε να ανάβετε για κάποια διαστήματα το κλιματιστικό φτάνει να μην χτυπάει ο αέρας το μωρό και με την προϋπόθεση ότι θ’ αερίζετε το δωμάτιο συχνά και θα εξασφαλίζετε στο χώρο την απαιτούμενη υγρασία (χρησιμοποιώντας ένα μπολ γεμάτο με νερό).
  9. Πότε μπορούμε να του κάνουμε το πρώτο του μπάνιο; Όσο υπάρχει ακόμα το κολόβωμα του αφαλού καλό είναι να μην το βρέχετε. Όταν πέσει μπορείτε κάθε βράδυ να κάνετε μπανάκι στο μωρό. Μέχρι τότε ο καθαρισμός του γίνεται τοπικά μόνο με βρεγμένο πανί.
  10. Πότε πρέπει να εξετάσει ο παιδίατρος για πρώτη φορά το νεογέννητο μετά την έξοδό του από το μαιευτήριο; Ένα υγιές νεογέννητο συνήθως το εξετάζουμε όταν γίνει περίπου δύο εβδομάδων. Εάν βέβαια το παιδί έχει παρουσιάσει ίκτερο ή κάποιο άλλο πρόβλημα, ο παιδίατρος του μαιευτηρίου θα σας συστήσει να εξεταστεί πολύ νωρίτερα.
    Είναι αυτονόητο ότι αν το μωρό παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα (εμετό, πυρετό, εξάνθημα ή οτιδήποτε άλλο) θα επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Για οποιαδήποτε συμβουλή και απορία, όσο ανόητη κι αν σας φαίνεται, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, γιατί μια σωστή σχέση μαζί του, πρέπει να χτίζεται από νωρίς.
Χαλαρώστε, λοιπόν, κι απολαύστε τις πολύτιμες ώρες που περνάτε με το καινούργιο σας μωρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου