Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδική ημικρανία

Η ημικρανία στον παιδικό πληθυσμό κυμαίνεται από 3-10%, είναι συχνότερη στους εφήβους και χαρακτηρίζεται από αυξημένη κληρονομική προδιάθεση. Επίσης πιστεύεται ότι τα παιδιά που πάσχουν από ημικρανίες έχουν συγκεκριμένη προσωπικότητα, είναι τελειοθηρικά, ευαίσθητα, με υψηλό βαθμό άγχους.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση, σωματική κούραση, μεταβολές των συνηθειών ύπνου, ορμονικές διαταραχές, αλλαγές των καιρικών συνθηκών και διατροφικές συνήθειες μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδιο ημικρανίας.

Στην κλινική πράξη η ημικρανία χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο που παρουσιάζεται κατά διαστήματα και ανάμεσα στα επεισόδια το παιδί είναι τελείως υγιές.

Έχουν βρεθεί ποικίλες νευροχημικές διαταραχές, που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου των παιδιών με ημικρανία.

Τα ημικρανικά επεισόδια στα παιδιά συνήθως διαρκούν από 1-48 ώρες και τις περισσότερες φορές πάσχουν και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Συχνά συνοδεύονται από ναυτία, εμετό, ενόχληση από το φως και το θόρυβο. Το παιδί δείχνει άρρωστο και ανακουφίζεται αφού κάνει εμετό ή κοιμηθεί (ημικρανία χωρίς αύρα).

Σε μερικές περιπτώσεις προηγούνται κάποιες οπτικές διαταραχές όπως φωταψίες, θαμπάδα, αδυναμία να δει από το μισό οπτικό πεδίο. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 30-60 min κι ακολουθεί ο πονοκέφαλος (ημικρανία με αύρα).

Η θεραπεία της παιδικής ημικρανίας περιλαμβάνει αντιμετώπιση της οξείας φάσης και πρόληψη των κρίσεων.

Συνήθως ένα απλό αναλγητικό φάρμακο ,όπως η παρακεταμόλη, είναι αρκετό για να υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα. Συνιστάται στο παιδί να ξαπλώσει σ΄ ένα ήρεμο και σκοτεινό περιβάλλον και να κοιμηθεί.

Όταν η ημικρανία συμβαίνει πάνω από τρεις φορές το μήνα και η έντασή της επηρεάζει τη ζωή του παιδιού, χορηγείται προληπτική θεραπεία για την αποφυγή των επεισοδίων.

Η πρόγνωση της ημικρανίας στα παιδιά είναι καλή. Σε ποσοστό 30-40% υποχωρεί πλήρως μετά την εφηβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου