Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΛΙΟΣ: Φίλος ή Εχθρός

Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα παιχνίδια στις παραλίες θ’ αρχίσουν σύντοµα, τόσο για τους µικρούς όσο και για τους µεγάλους. Χωρίς τον ήλιο, ως γνωστόν, δεν θα υπήρχε ζωή. Η συνετή έκθεση στο ηλιακό φως, έχει ευεργετικά αποτελέσµατα. Εκκρίνονται ουσίες για την ευεξία του οργανισµού µας και παράγεται στο δέρµα µας Βιταµίνη D, της οποίας η έλλειψη δηµιουργεί ραχίτιδα.
Η αλόγιστη όµως έκθεση στον ήλιο, µπορεί να προκαλέσει ηλίαση, ηλιακά εγκαύµατα, πρόωρη γήρανση του δέρµατος (φωτoγήρανση), φωτοαλλεργίες (σπυράκια και φαγούρα στα σηµεία που βλέπει ο ήλιος). Μακροχρόνια, η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του δέρµατος (µελάνωµα).

Πρέπει λοιπόν να µάθουµε να χαιρόµαστε τον ήλιο, χωρίς να κινδυνεύουµε απ αυτόν. Ειδικά τα παιδιά, χρειάζονται µεγαλύτερη προστασία, επειδή η επιδερµίδα τους είναι λεπτότερη και περιέχει λιγότερη µελανίνη (χρωστική που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία).

Τα βρέφη κάτω των 6 µηνών, δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Τα µεγαλύτερα παιδιά, στην παραλία πρέπει να φοράνε µπλουζάκι και καπέλο και τα παιχνίδια τους να γίνονται κάτω από ομπρέλα. Καλό είναι να φοράνε και παιδικά γυαλιά ηλίου για την προστασία των µατιών τους. Υποχρεωτική είναι η χρησιµοποίηση αντιηλιακού µε δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20 SPF στο πρόσωπο και το σώµα. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαµβάνεται κάθε 20 µε 30 λεπτά, ακόµη κι αν το αντιηλιακό είναι αδιάβροχο. Μην ξεχνάµε να δίνουµε στα παιδιά δροσερό νερό και χυµούς φρούτων, την ώρα που παίζουν στην παραλία και να ξεπλένουµε αµέσως µετά το µπάνιο το αλάτι από το παιδικό δέρµα, για την αποφυγή ερεθισµών.

Χαρείτε τον ήλιο αλλά µε προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου