Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Κοιλιακοί πόνοι στα παιδιά

«Μαμά, πονάει η κοιλιά μου» είναι μια γνώριμη φράση στους περισσότερους γονείς. Σχεδόν όλα τα παιδιά, σε κάποια στιγμή, έχουν παραπονεθεί για πόνο στην κοιλίτσα κι έχουν τρομοκρατήσει τους γονείς τους γιατί το πρώτο πράγμα που φοβούνται είναι μήπως το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα. Όμως η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι ούτε η πιο συχνή, ούτε η πιο επικίνδυνη νόσος που έχει σαν κλινική εκδήλωση το κοιλιακό άλγος.

Ο πόνος στην κοιλιά στα παιδιά είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να είναι εντελώς αθώο ή και να κρύβει μια σοβαρή αρρώστια. Ακόμη κι ο έμπειρος παιδίατρος πολλές φορές μπορεί να δυσκολευτεί να βγάλει αμέσως την τελική διάγνωση και να χρειαστεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα ώστε να αποφανθεί από τι πάσχει το παιδί.

Παρακάτω θα αναφερθούν, όσο πιο απλά γίνεται, ορισμένες συχνές αιτίες που προκαλούν κοιλιακό πόνο στα παιδιά:

ΚΩΛΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Το βρέφος είναι συνήθως 2-3 εβδομάδων και κλαίει επίμονα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλιά και είναι πολύ ανήσυχο. Πιθανόν οφείλονται σε αυξημένη κατάποση αέρα κι ο πόνος προέρχεται από τη διάταση του εντέρου. Πρόκειται για μια κατάσταση εντελώς ακίνδυνη, που υποχωρεί συνήθως μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα της ζωής.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Πρόκειται για συχνή αιτία κοιλιακού πόνου και οφείλεται κυρίως στη κακή διατροφή. Τα κόπρανα παραμένουν στο έντερο, σκληραίνουν και πιέζουν τα τοιχώματά του με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι συνήθως διάφοροι ιοί και σπανιότερα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα. Το παιδί παρουσιάζει εμετούς, διάρροιες, πιθανόν και πυρετό. Οι πόνοι στην κοιλιά ανακουφίζονται συνήθως μετά από κάθε κένωση. Η θεραπεία είναι δίαιτα και χορήγηση υγρών για την πρόληψη αφυδάτωσης.

ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Τα παιδιά συνήθως δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τον πόνο στο στομάχι κι έτσι δείχνουν ότι πονάει η κοιλίτσα τους. Το έλκος στην παιδική ηλικία είναι πιο συχνή αρρώστια απ’ ότι νομίζαμε. Κάθε κοιλιακός πόνος που επιμένει πάνω από 3 μήνες, πρέπει να διερευνάται με τις κατάλληλες εξετάσεις.

ΟΞΥΟΥΡΟΙ (ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ)
Εκτός από τον κοιλιακό πόνο, άλλα συμπτώματα είναι φαγούρα στον πρωκτό και αιδοιοκολπίτιδα στα κορίτσια. Θεραπεία του παιδιού και συγχρόνως όλης της οικογένειας με το κατάλληλο φάρμακο είναι απαραίτητη.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Μετά από τη λήψη ορισμένων τροφών συνήθως γάλακτος ή αβγού, μερικά παιδιά διαμαρτύρονται ότι πονάει η κοιλίτσα τους. Χρειάζεται η συμβουλή του παιδιάτρου να αντικατασταθούν αυτές οι τροφές με άλλες ίδιας θρεπτικής αξίας.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πυρετός, πολλές φορές σημαίνει ουρολοίμωξη.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα ο πόνος ξεκινά γύρω από τον αφαλό του παιδιού και αργότερα μετατοπίζεται χαμηλά και δεξιά. Μπορεί να συνυπάρχουν εμετοί και πυρετός. Η σκωληκοειδής απόφυση που φλεγμαίνει, αν δεν αφαιρεθεί έγκαιρα, μπορεί να σπάσει και τότε ο ασθενής παρουσιάζει περιτονίτιδα, μια κατάσταση σοβαρή και επικίνδυνη.

ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια μεταξύ 4-12 μηνών. Στην αρρώστια αυτή ένα κομμάτι του εντέρου διπλώνεται και παγιδεύεται στο υπερκείμενο τμήμα του. Το παιδί ενώ προηγουμένως ήταν εντελώς υγιές, χλωμιάζει, ιδρώνει, κάνει εμετούς και κενώσεις σαν μαρμελάδα από φραγκοστάφυλο. Χρειάζεται επειγόντως μεταφορά στο νοσοκομείο.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Πάρα πολλές φορές τα παιδιά διαμαρτύρονται για πόνο στην κοιλιά, χωρίς να βρίσκουμε κάποια σωματική αρρώστια. Τα παιδιά αυτά δεν λένε ψέματα ότι πονάει η κοιλιά τους, απλώς σωματοποιούν το άγχος τους. Το σχολείο, ο δάσκαλος, κάποια μετακίνηση, η πίεση των γονέων, η ζήλια με τ’αδέρφια είναι οι αιτίες που προκαλούν τους ψυχοσωματικούς αυτούς πόνους. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να μαλώνουμε το παιδί αλλά να του συμπαραστεκόμαστε με κατανόηση. Υπάρχουν κι άλλες, πάρα πολλές αιτίες, λιγότερο συχνές που προκαλούν κοιλιακά άλγη στα παιδιά, που αρμόδιος για να τις αναγνωρίσει και να τις θεραπεύσει είναι ο παιδίατρος. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά διαμαρτύρονται για πόνο στην κοιλιά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πανικό από τη μεριά των γονιών, αλλά ούτε με εφησυχασμό. Πρέπει αμέσως να ενημερώνεται ο παιδίατρος για να εξεταστεί το παιδί και να βρεθεί η αιτία που του προκαλεί τον πόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου