Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Νόσος χειρός-ποδός-στόματος;

Η νόσος χειρός-ποδός-στόματος είναι μια κοινή παιδική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ελκών στο στόμα, εξανθήματος στις παλάμες και στις πατούσες και μερικές φορές πυρετό.

Η νόσος χεριού-ποδιού-στόματος συνήθως προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται coxsackie virus A16.  Ωστόσο, πολλά παιδιά με λοίμωξη από coxsackie A16 δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της νόσου του χεριού-ποδιού-στόματος.  Ορισμένα δεν έχουν εξάνθημα, άλλα δεν έχουν έλκη στο στόμα, και κάποια μάλιστα δεν παρουσιάζουν πυρετό. Εκτός από τους coxsackie  και κάποιοι άλλοι εντεροιοί μπορούν να εκδηλωθούν με παρόμοια συμπτώματα.

Αυτή η ασθένεια είναι κοινή μεταξύ των μικρών παιδιών, αλλά εμφανίζεται με κάποια συχνότητα μέχρι και την εφηβεία.  Οι ενήλικες μπορούν κι αυτοί να κολλήσουν, αλλά συνήθως έχουν ήδη αντισώματα. Οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν το καλοκαίρι ή νωρίς το φθινόπωρο, συχνότερα από Αύγουστο ως Οκτώβριο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του χεριού-ποδιού-στόματος;
Τα παιδιά με τη νόσο του χεριού-ποδιού-στόματος συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται αδυναμία 3 έως 7 ημέρες αφού έχουν εκτεθεί στον ιό. Συχνά, η πρώτη ειδοποίηση για τους γονείς είναι η μειωμένη όρεξη των παιδιών τους για τις στερεές τροφές λόγω των άφθων που παρουσιάζονται στο στόμα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν πυρετό και πονόλαιμο.  Μια ή δύο ημέρες αργότερα, αναπτύσσονται πληγές στο στόμα (μικρές κόκκινες κηλίδες στην γλώσσα, τα ούλα, ή τους βλεννογόνους). Επίσης πολλά παιδιά παρουσιάζουν ερυθρότητα των τυμπανικών υμένων, ένα είδος ιογενούς ωτίτιδας.  

Ένα δερματικό εξάνθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μέσα σε μια ημέρα ή δύο, με επίπεδες ή προεξέχουσες κόκκινες κηλίδες.  Σε αντίθεση με άλλα εξανθήματα, τα σημεία που συχνά βρίσκονται είναι οι παλάμες και τα πέλματα, επίσης, είναι σύνηθες να υπάρχουν και στους γλουτούς. Το εξάνθημα υποχωρεί  μετά από περίπου 1 εβδομάδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση.  Εργαστηριακές εξετάσεις είναι διαθέσιμες για τους coxsackie και άλλους εντεροϊούς, αλλά δεν είναι συνήθως απαραίτητες. 

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;
Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν με τη νόσο του χεριού-ποδιού-στόματος.  Η αντιμετώπιση είναι  η ανακούφιση από τον πόνο και η λήψη άφθονων δροσερών υγρών. Η νόσος αυτοπεριορίζεται σε λίγες μέρες.

Πώς μπορεί να προληφθεί;
Οι ιοί που προκαλούν την νόσο χεριού-ποδιού-στόματος υπάρχουν στο σάλιο και τις αναπνευστικές εκκρίσεις. Επίσης  απεκκρίνονται στα κόπρανα. Τα παιδιά που πάσχουν είναι καλό ν’απέχουν από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό για αρκετές ημέρες, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό αποτρέπει από τη μόλυνση.  Άλλα παιδιά στην τάξη είναι πιθανότατα μεταδοτικά ακόμα κι αν ποτέ δεν αναπτύξουν συμπτώματα.

Γενικά η αποφυγή του συγχρωτισμού σε περιόδους έξαρσης της νόσου, καλό πλύσιμο των χεριών και τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι μέτρα που μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου