Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κεφαλής ή νινίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κεφαλής ή νινίδα είναι η συχνότερη δερματίτιδα των βρεφών. Παρουσιάζεται σαν μια παχιά, καφετί κρούστα που εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού. Μερικές φορές εξαπλώνεται και στο πρόσωπο(μέτωπο, φρύδια, αυτιά) σαν λεπιδώδες κιτρινωπό ή ερυθηματώδες εξάνθημα. Αν και είναι αντιαισθητική, η νινίδα είναι ακίνδυνη και δεν ενοχλεί το βρέφος. Συνήθως υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 8 μηνών.
Αντιμετώπιση
1.Κάντε καθημερινά μπάνιο και λούστε το μωρό με ένα ουδέτερο σαμπουάν ώστε να απομακρύνεται από το κεφαλάκι του το περιττό σμήγμα.
2.Επαλείψτε το τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας με λίγο ελαιόλαδο ή ειδικό παιδικό λάδι για να μαλακώσουν τα λέπια. Αφήστε το λάδι να δράσει για 1 έως 2 ώρες και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φυσική τρίχα για να απομακρύνετε τα λέπια, κάνοντας απαλά μασάζ στο κεφαλάκι του. Έπειτα, λούστε τα μαλλιά του μωρού σας έτσι ώστε να ξεπλυθούν και τα υπόλοιπα λέπια.
3.Εάν η δερματίτιδα επιμείνει ή εάν το εξάνθημα μοιάζει να έχει μολυνθεί ή αρχίζει να εκκρίνει σμήγμα, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική αλοιφή την οποία θα εφαρμόσετε στην πάσχουσα περιοχή.
Πότε ζητάμε ιατρική βοήθεια
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν το εξάνθημα εξαπλωθεί και:
• δείχνει να ενοχλεί το μωρό σας
• φαίνεται να έχει μολυνθεί ή αρχίζει να εκκρίνει σμήγμα.
• δεν υποχωρήσει μετά από μία εβδομάδα θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου