Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σχολική μελέτη-10 συμβουλές για τους γονείς

Τα παιδιά είναι πιο επιτυχημένα στο σχολείο όταν οι γονείς τα παρακολουθούν στην μελέτη που έχουν στο σπίτι και τα βοηθούν στις εργασίες τους.Φυσικά, βοηθώντας τα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθονται ώρες σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο διαβάζοντας μαζί με το παιδί τους.
Οι γονείς μπορούν να βοηθούν εξηγώντας ένα δύσκολο πρόβλημα, ή απλά να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο διάβασμα. Και ποιος ξέρει; Ίσως διαβάζοντας μαζί  με το παιδί μπορεί να μάθουμε ακόμα ένα ή δύο πράγματα!
Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν:
1.Συναντήστε τους δασκάλους του παιδιού σας και ρωτήστε σχετικά με τις πολιτικές τους στην μελέτη του και πώς θα πρέπει να συμμετέχετε εσείς.
2.Δημιουργείστε μέσα στο ένα σπίτι ένα φιλικό χώρο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν μια άνετη θέση με επαρκή φωτισμό. Προμηθευτείτε χαρτί, μολύβια, κόλλα, ψαλίδι και κυρίως υπομονή.
3.Κανονείστε μια κανονική διάρκεια της μελέτης, χωρίς υπερβολές. Μερικά παιδιά λειτουργούν καλύτερα το απόγευμα, μετά από το φαγητό και το παιχνίδι ή την ξεκούραση. Άλλα μπορεί να προτιμούν να διαβάσουν αργότερα.
4.Βοηθείστε τα να κάνουν ένα πρόγραμμα μελέτης με αρκετά διαλλείματα.

5.Προσπαθείστε να μειώσετε τους περισπασμούς στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τηλεόραση, δυνατή μουσική, ή τηλεφωνικές κλήσεις.

6.Μάθετέ τα να κάνουν μόνα τους τις εργασίες τους. Δεν θα μάθουν αν δεν σκέφτονται για τον εαυτό τους και χωρίς να κάνουν τα δικά τους σφάλματα. Οι γονείς μπορούν να κάνουν προτάσεις και να βοηθάνε δίνοντας κατευθύνσεις.

7.Ενδιαφερθείτε για την πρόοδό τους ρωτώντας τα για τους βαθμούς τους στα διαγωνίσματα χωρίς να τα κρίνετε. Δώστε ενθάρρυνση, ελέγξτε τις εργασίες τους όταν τις ολοκληρώνουν και ρωτείστε τα σχετικά μ’ αυτά που μελετούν.
8.Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των γονέων τους από τις συμβουλές τους.
9.Επαινέστε  τις προσπάθειές τους. Βάλτε μια ζωγραφιά τους στο ψυγείο. Αναφέρετε τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα στους συγγενείς.
10.Αν υπάρχουν συνεχιζόμενα προβλήματα με την σχολική μελέτη, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε γι αυτό με το δάσκαλο του παιδιού σας.Μπορεί να χρειαστεί μια αξιολόγηση για κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ή διαταραχή της προσοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου