Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Εμβολιασμός πρόωρου βρέφους

Τα πρόωρα νεογνά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων λόγω του ανώριμου ανοσοποι­ητικού τους συστήματος. Ευτυχώς, κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν αφού υπάρχουν τα αντίστοιχα εμβόλια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, που γίνεται με την έκθεση του παιδιού στα αντιγόνα περιβάλλοντος (αντιγόνο είναι καθετί που προκαλεί ερεθισμό του ανοσοποιητικού συστήματος για παραγωγή αντισωμάτων), επισυμβαίνει το ίδιο γρήγορα στα πρόωρα όσο και στα τελειόμηνα νεογνά.
Έτσι, τα πρόωρα πρέπει να ξεκινούν τους εμβολιασμούς στην ηλικία των δύο μηνών ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης. Το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη και το συζευγμένο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο πρέπει να δίνονται όσο το δυνατό νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 2 μηνών. Το πρόγραμμα εμβολιασμών στα πρόωρα νεογνά είναι το ίδιο ακριβώς όπως και στα τελειόμηνα:
Τρεις δόσεις του πενταδύναμου εμβολίου (διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας, κοκκύτη και αιμόφιλου τύπου b ή του εξαδύναμου με ένα μήνα τουλάχιστον διαφορά σε κάθε ένεση. Η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν όταν αυτή γίνεται κατά τη γέννηση και το βάρος γέννησης του παιδιού είναι κάτω από 2 κιλά.
Επίσης σε πρόωρα βρέφη άνω των 6 μηνών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα είναι απαραίτητο το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.Ειδικά για τα πρόωρα νεογνά με διάρκεια κύησης <35 εβδομάδων και ηλικία μικρότερη των 6 μηνών κατά την εποχή της έξαρσης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV συνίσταται παθητική ανοσοποίηση έναντι του ιού που αποτελεί το συχνότερο αίτιο ιογενούς λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού σε βρέφη και μικρά παιδιά. Το σκεύασμα παρέχεται με την μορφή IgG ανοσοσφαιρίνης (Palivizumab).
Τέλος, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο περίγυρος των πρόωρων νεογνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου