Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Νεογνικός ίκτερος

Τι είναι ίκτερος;
Ίκτερος είναι το κίτρινο χρώμα που παρουσιάζει το δέρμα πολλών νεογνών. Αυτό συμβαίνει όταν μια χημική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο αίμα του νεογέννητου.
Πώς καταλαβαίνουμε αν το μωρό έχει ίκτερο;
Το δέρμα ενός μωρού με ίκτερο εμφανίζεται συνήθως κίτρινο. Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τον ίκτερο είναι σε καλό φως, όπως το φως της ημέρας ή κάτω από λαμπτήρες φθορισμού. Ο ίκτερος εμφανίζεται συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και στη συνέχεια στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια όσο αυξάνεται το επίπεδο χολερυθρίνης. Το ασπράδι των ματιών μπορεί επίσης να είναι κίτρινο. Ο ίκτερος διακρίνεται πιο δύσκολα σε μωρά με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.
Ίκτερος και θηλασμός.
Ίκτερος παρουσιάζεται πιο συχνά στα μωρά που θηλάζουν παρά στα μωρά που πίνουν ξένο γάλα, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως σε βρέφη που δεν θηλάζουν καλά. Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να ταΐζεται το μωρό σας τουλάχιστον 8 με 12 φορές την ημέρα τις πρώτες ημέρες. Αυτό θα βοηθήσει στο να κατεβάσετε αρκετό γάλα και θα κρατήσει τα επίπεδα χολερυθρίνης του μωρού χαμηλά. Επίσης υπάρχει μια ουσία στο μητρικό γάλα που μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία πρόσληψης της χολερυθρίνης από το συκώτι με αποτέλεσμα η χολερυθρίνη να παραμένει και να κυκλοφορεί στο αίμα. Ο ίκτερος λόγω μητρικού θηλασμού εμφανίζεται συνήθως την 4η-7η μέρα της ζωής και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες και δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού. Αν έχετε προβλήματα θηλασμού, συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας και μην ξεχνάτε ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σας.
Θεραπεία.
Τις περισσότερες φορές ο ίκτερος δεν απαιτεί καμία θεραπεία. Όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, τοποθετείτε το νεογέννητο γυμνό σε ειδικές λάμπες που θα μειώσουν το επίπεδο της χολερυθρίνης (φωτοθεραπεία). Η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες του ίκτερου όπως εγκεφαλική βλάβη, πνευματική καθυστέρηση και κώφωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί αφαιμαξομετάγγιση.
Η έκθεση του μωρού στο φως δεν συνιστάται ως ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης του ίκτερου ωστόσο μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε το επίπεδο χολερυθρίνης, αλλά να θυμάστε ότι τα νεογνά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο.
Καλέστε τον παιδίατρό σας εάν:
• Το δέρμα του μωρού σας γίνεται πιο κίτρινο.
• Η κοιλιά, τα χέρια , ή τα πόδια είναι κίτρινα.
• Το λευκό των ματιών του μωρού σας είναι κίτρινο.
• Το μωρό έχει ίκτερο και είναι δύσκολο να ξυπνήσει, ή είναι ανήσυχο, γκρινιάρικο και δεν τρώει κανονικά.
Σε βρέφη που θηλάζουν, ο ίκτερος συχνά διαρκεί 2 έως 3 εβδομάδες. Εάν ο ίκτερος παρατείνετε για περισσότερο από 3 εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό του μωρού σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου